luni, 30 ianuarie 2012

Reteta budinca de franzela cu mere

Reteta budinca de franzela cu mere 

Ingrediente - Reteta budinca de franzela cu mere:

- 500g mere,
- 200 g franzelă,
- 300 ml lapte,
- 100 g unt,
- 5 ouă,
- 250 ml smîntîna,
- coajă de lămîie,
- 150 g zahăr tos,
- 20 ml esenta de rom,
- 30 g griş sau pesmet,
- o lingură cu vîrf marmeladă de caise,
- jumatate de lingurita sare,
- zahăr vanilat.

Mod de preparare - Reteta budinca de franzela cu mere:

Merele se curata de coaja, se dau pe razatoarea cu gauri mari şi apoi se amestecă cu grisul sau pesmetul.
Se separa albusurile de galbenusuri.
Peste franzela taiata felii se taorna tot laptele pînă cînd îl absoarbe în întregime. Se mărunteşţe cu furculiţa, se adaugă gălbenuşurile, smantana, untul topit (dar rece), jumatate lingurita linguriţă cu sare, coajă rasă de lămîie, vanilia, marmelada de caise şi se amestecă toate bine, pînă cînd se omogenizează.
Separat intr-un vas se bat albusurile spumă, se adaugă 100 g din cantitatea totala de zahăr tos şi romul. Se bate spuma în continuare, pînă cînd se întăreşte din nou.
Se toarna spuma peste compoziţie (sau compoziţia peste albuş) şi se amestecă uşor cu telul, numai prin răsturnare, de jos în sus. Jumătate din compoziţie se pune într-o cratiţă tapetată dinainte sau intr-un vas termorezistent, se nivelează, apoi se presară cu fructele, şi peste ele se imprastie restul de zahăr (compoziţia este mai densă, nu este afectată de sucul care se scurge din fructe); apoi, se pune restul compoziţiei şi se nivelează.
Cratiţa se introduce în cuptorul bine încălzit la foc mijlociu, unde se lasă cca 30—40 minute.
Se serveste calda, sau rece cu un sirop de fructe(de zmeura e cel mai bun)


Secret: Pt ca budinca sa reuseasca albuşul, bătut spumă, trebuie să fie ultimul din ingrediente care intră în compoziţie şi cu care compoziţia se amestecă foarte puţin, numai cu telul în formă de pară şi numai prin mişcări uşoare de răsturnare, de jos în sus, nu circular, ca să nu se piardă aerul din albuş, care la căldură se va dilata şi va face să crească budinca.
In compoziţia de budincă, nu se va pune nici un praf de crescut, căci i-ar schimba aspectul şi gustul


Reteta budinca de franzela cu mere , Reteta budinca de franzela cu mere , Reteta budinca de franzela cu mere

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Retete populare