sâmbătă, 21 ianuarie 2012

Reteta ciorba de miel

Reteta ciorba de miel

Ingrediente:
- Cap şi alte oase de miel,
- radacina de morcov şi pătrunjel cca 250 g,
- o ceapă de marime mijlocie (80 g),
- o lingură orez (25 g),
- borş, zeamă sau sare de.lămlie, sau oţet,
- un gălbenuş,
- 100 ml smantană sau iaurt,
- sare,
- frunze de tarhon sileuştean.

Mod de preparare:
Pentru ciorba de miel de obicei se foloseste capulîntreg, cu puţin gît şi capetele osoase ale pulpelor, sau circa 500g din altă carne cu mai mult os (piept).
Capul se pregateste astfel:
- se taie vîrful botului,
- se îndepărtează ochii
- se curăţă nasul de mucozităţi, la un curent de apă, scobind cu vîrful cuţitului.

Capul întreg so o bucata de gît, plus capetele osoase ale pulpelor se pun într-o oală cu 2 1 apă rece.
Cat sta carnea in apa rece se toaca marunt zarzavatul şi ceapa, se călesc, 2 minute, cu 2 linguri ele untdelemn, într-o oală de 5— 6 1, amestecînd mereu; apoi, se adaugă carnea cu apa in care a stat şi o linguriţă rasă de sare, ca să se coaguleze spuma. Aceasta se va lua cu spumierea sau se va lăsa să se aşeze singură pe marginea oalei şi pe parcurs va cădea la fund, fără să tulbure supa, dacă aceasta nu fierbe în clocote mari şi dacă s-a pus sare de la început.
 Se fierbe 50—60 minute; se adaugă, apoi, orezul, se amestecă bine ca să nu se lipească de fundul oalei şi se lasă să fiarbă încă 20 minute.
Se acreşte, după gust, cu borş sau cu altă substanţă acră, completînd lichidul pînă la circa 3 1 sau mai mult, dacă ciorba este prea deasă, lăsînd să mai fiarbă cîteva clocote.
Se ia de pe foc şi, aşa fierbinte, se drege cu amestecul de smantana si galbenus.
Carnea se scoate de pe oase şi se adaugă în ciorbă.
Pentru aromă, numai dupa ce se ia ciorba de pe foc, se adauga tarhonul  sau, în lipsa acestuia, leuşteanul.


Secret: Inainte de a pune carnea la fiert, se tine in apa rece 15 min
ca să se dizolve substanţele, hrănitoare care vor da gust şi aromă ciorbei.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Retete populare