miercuri, 18 ianuarie 2012

Reteta sodou de vanilie

Reteta sodou de vanilie

Ingrediente:
- 5 ouă,
- 100 g zahăr tos,
- 500 ml lapte,
- o lingură rom,
- un plic cu zahăr vanilat

Mod de preparare:
Albuşurile se bat spumă tare într-un lighenaş smălţuit de 2—3l. Se adaugă zahărul tos şi romul şi se bat în continuare, pînă cînd se întăresc din nou; apoi, se pun gălbenuşurile şi laptele. Totul se bate imediat cu telul în formă de pară, pe un vas cu apă clocotită , timp de 8—10 minute. După ce se înfierbîntă bine şi se bate tot timpul repede, insistînd pe fundul vasului, ca să nu se coaguleze; şodoul se omogenizează şi începe să se îngroaşe, ca un sos maioneză fin (dacă se răceşte, se îngroaşă mai mult). Cînd se ia de pe foc, se pune zahărul vanilat şi, facultativ, se adaugă un păhărel de lichior cu aroma preferată. Se poate servi imediat fierbinte în pahare, sau rece, în cupe de sticlă.
Şodoul se toarnă fierbinte in cupe şi, după ce s-a răcit, se introduce în frigider, ca să se răcească mai bine.
Se consumă numai în ziua cînd s-a preparat.
Dacă se păstrează pină a doua zi, spuma scade, îşi schimbă aspectul şi lasă lichid la bază.
Secret:In compoziţia de şadou, se pot adăuga 25 g cacao cernută sau 50 g ciocolată rasă, odată cu gălbenuşurile, apoi se diluează cu laptele şi se continuă, cum s-a arătat. Cind nu se pune cacao sau ciocolată, laptele se poate înlocui cu suc de fructe: zmeură, vişine, portocale (împreună cu coaja rasă fin de la suprafaţa fructului), sirop de ananas etc.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Retete populare