marți, 7 februarie 2012

Reteta ciulama de ciuperci

Reteta ciulama de ciuperci

Ingrediente:
- 500g ciuperci champignon,
- 50 g unt,
- 25 faina de grau,
- 100 ml smantină,
- o ceapa mica,
- mărar si pătrunjel,
- sare si piper.

Mod de preparare:
Ciupercile astfel curatate  si spalate se taie in felii mai mari şi se fierb acoperite, 30 minute, într-o cratiţă cu 250m1 apă clocotită, la foc mic, împreună cu ceapa tăiată in sferturi, pană cand ciupercile se moaie bine, scoţîndu-se apoi ceapa. Făina se freacă cu o lingură de apă rece şi o linguriţă cu vîrf „Vegeta", deşertîndu-se peste ciuperci cu care se amestecă, lăsând să fiarbă cîteva clocote ca să se lege puţin sosul, apoi cratiţa se ia de pe foc. Smîntîna bătută cu o lingură de apă rece se amestecă cu sosul fierbinte, potrivindu-se gustul cu sare. Deasupra se pun bucăţele de unt, frunze de mărar şi pătrunjel tăiate mărunt.
Se serveşte fierbinte cu mămăliguţă caldă.

Secret: De la ciuperci se curăţă numai varful piciorului care a stat în pămant. Pălăria nu se curăţă nici de membrana de deasupra, nici de lamele. Lamelele se vor curăţa numai cînd devin maro mai închis, altfel vor înnegri preparatul. Se spală bine în multă apă (deşi cele tinere sînt acoperite cu văl şi nu întră nisip între lamele); se scot întotdeuna din apă, nu se scurge apa de pe ele, deoarece impurităţile ar putea rămîne sub ele.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Retete populare