joi, 16 februarie 2012

Reteta placintă din aluat fraged (nisipos) cu mere

Reteta placintă  din aluat fraged (nisipos) cu mere

Ingrediente:
A l u a t u l: 
- 400 g făină,
- 150 g unt sau margarina,
- 200 ml smîntînă sau iaurt,
- coaja şi zeama de la 1/2 lamaie,
- 1 praf de copt,
- 2 oua,
- 50 g zahăr,
- un varf de linguriiă sare fină,
- o lingură griş.

Umplutura:
- 1 kg mere,
- 100—150 g zahăr,
- 50 g griş sau pesmet,
- 1/2 linguriţă scorţişoară.

Mod de preparare:
Intr-un castron, se freacă grăsimea moale cu zahărul, se adaugă un gălbenuş(albusul se pastraeza) şi un ou întreg, coaja rasă şi zeama de lămaie, smantana sau iaurtul şi, la urmă, făina amestecată neapărat cu praful de copt; se amestecă bine, fără să se frămante. Aluatul se ţine la rece, pînă cînd se pregăteşte umplutura.

Merele curăţate de coajă se rad prin răzătoarea cu găuri mari, apoi se amestecă cu grisul sau pesmetul şi cu scorţişoara.

Aluatul se împarte în două. Jumătate se se întinde în foaie de mărimea unei tăvi mari de circa 25/40 cm şi se aşază în tava tapetata cu foaie de copt.

Se presară deasupra gris, apoi se aşază merele rase în strat uniform şi acestea se presara cu zahărul, după gust. Cealaltă jumătate de aluat se întinde în foaie, se aşază deasupra merelor şi se unge cu pensula muiată în albuşul bătut furculiţa.

Se coace la foc mijlociu, 30—40 min, în cuptorul preincalzit.
Plăcinta se lăsă să se răcească în tavă, apoi se pudrează cu zahăr şi taie în bucăţi.

Secret: Pentru decor, dupa ce ungem placinta cu albus, se trasează dare superficiale cu dosul furculiţei, diagonală (pornind din colţurile opuse).

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Retete populare