sâmbătă, 24 martie 2012

Reteta pasca cu branza

Reteta pasca cu branza

Ingrediente:
- 750 g brînză de vaci proaspătă,
- 100 g unt,
- 200 ml smîntînă groasă,
- 60 g gris,
- 30 g făină,
- 200 g zahăr,
- 5 ouă,
- 1/2 linguriţă sare,
- 50—¿00 g stafide,
- 30 ml rom,
- coajă rasă de lămîie.

Mod de preparare:
Intr-o cratiţă de circa 3 1 (sau tavă smălţuită mai mică, cu marginea mai înaltă), sau în două forme rotunde unse cu unt sau margarină solidă, se pune o foaie de aluat de cozonac cu grosimea de 2 cm. Pe margine se aşază o cunună din suluri împletite. Se răsucesc 4 suluri de grosimea unui creion, de aceeaşi lungime, se prind toate la un capăt şi se împletesc în patru, încrueişîndu-se cîte două alternativ, pînă ce se termină. Dacă nu ajunge o împletitură, se mai face pînă cînd se completează cununa de jur-împrejurul aluatului. Cununa se presează lateral ca să se ridice cît mai mult pe marginea vasului, iar în spaţiul din mijloc se va pune umplutura.
Brînza se freacă cu dosul furculiţei pînă cînd se omogenizează ca o cremă, adăugind apoi untul moale, smîntîna, sarea, grisul, făina, coaja de lămîie, stafidele care au fost muiate cu o lingură de rom (împreună eu romul). Albuşurile se bat spumă, se adaugă zahărul şi romul rămas, bătîndu-se spuma în continuare, pînă cînd se întăreşte din nou, apoi se deşartă peste brînză, amestecînd uşor, cu telul, prin răsturnare, dar nu prea mult. Brînza cu spuma se aşază în spaţiul împrejmuit de cunună, nivelîndu-se cu lopăţica din plastic (cu care se adună şi de pe vas). Peste cremă se face un grătar din suluri de aluat, de grosimea macaroanelor (5—6 mm diametru), aşezate cu o distanţă de 3 cm între ele. Deasupra se ung cu ou atît grătarul, cît şi brînza, ca să se rumenească frumos. Forma (formele) se introduce în cuptorul bine încălzit dinainte la foc mijlociu, unde se lasă circa 50 minute; focul se reduce după 20 minute, ca pasca să nu se rumenească prea mult.
După ce se scoate din cuptor, pasca se pudrează cu zahăr cu vanilie şi se serveşte fierbinte, din vasul în care s-a copt, tăiată în bucăţi.
Secret: Se poate scoate din formă numai după ce s-a răcit. Se serveşte şi rece.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Retete populare