sâmbătă, 30 iunie 2012

Reteta gem de caise

Reteta gem de caise

Ingrediente:
- 1 kg caise bine coapte (curăţate de sîmburi şi coajă, apoi cîntărite),
- 1 kg zahăr.

Mod de preparare:
Gemul se face din caise foarte coapte, ca şi marmelada. Pentru a se obţine un gem în culoare naturală se curăţă şi coaja cu un cuţit ascuţit fără să se opărească caisele (dacă sînt bine coapte, coaja se desprinde cu uşurinţă).Se curata de samburi si  se pun într-o cratiţă de dulceaţă de circa 5—6 l, se presară cu zahărul, lăsîndu-le 2—3 ore, ca să-şi lase zeama, apoi se fierb pe ţiglă, la foc mic, amestecînd mai des ca să nu se prindă de fundul cratiţei, pînă cînd scade lichidul şi fructele capătă un aspect lucios (unsuros), semn că lichidul pe care-l conţin este legat cu zahărul, ca siropul din dulceaţă şi, deci, nu va mai fermenta sau mucegai.
Se pune fierbinte în borcane, lăsîndu-le pînă a doua zi, cînd se vor inchide cu capace.

Secret: Se pune zahăr în proporţie egală cu caisele, ca să se lege repede sucul, să nu fiarbă mult, altfel se vor închide la culoare şi vor pierde din aromă

Reteta gem de caise, gem de caiseReteta caiseReteta gemReteta caise

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Retete populare