marți, 7 august 2012

Reteta dulceata de afine

Reteta dulceata de afine

Ingrediente - Reteta dulceata de afine:

- 1 kg afine,
- 1 kg zahăr,
- vanilie,
- 50 ml zeamă de lămîie sau 50 g glucoză,
- 1/2 l apă.

Mod de preparare - Reteta dulceata de afine:

Afinele se spala si se tin 15 min in apa ca sa iasa la suprafata ganganiile si frunzulitele apoi se scurg de apa. Intr-o cratiţă, zahărul, apa, zeama de lămîie şi 2—3 cm dintr-un baton de vanilie se amestecă puţin, pe foc, pînă cînd se topeşte zahărul. Siropul se fierbe, pînă cînd se leagă (cînd se ridică lingura din sirop, de pe latul ei, cad deodată 3 picături una lîngă alta) apoi se adaugă afinele. Cratiţa se lasă 5 minute mai la o parte, fructele să lase puţină zeamă, apoi se trece la foc mijlociu şi se lasă pînă ind se leagă din nou siropul (dar nu prea mult).Cînd dulceaţa este gata, fructele plutesc în tot siropul pînă la fund şi au un aspect unsuros, lucios . Dacă se leagă prea mult, siropul se va îngălbeni şi va căpăta gust de zahăr ars, deci trebuie o mare atenţie la această fază. Dacă nu s-a pus baton de vanilie, zahărul vanilat se adaugă numai cu un minut înainte de a se lua cratiţă de pe foc ca dulceaţa să nu-şi piardă aroma. Se adună spuma şi cratiţa se acoperă cu un şervet udat în apă şi bine stors.
După ce s-a răcit, dulceata se pune în borcane care, apoi, se inchid cu capace.

Secret: Dacă se leagă prea mult, siropul se va îngălbeni şi va căpăta gust de zahăr ars, deci trebuie o mare atenţie la această fază.
Reteta dulceata de afine , Reteta dulceata de afine , Reteta dulceata de afine

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Retete populare