luni, 3 septembrie 2012

Reteta tocana de gogosari

Reteta tocana de gogosari

Ingrediente - Reteta tocana de gogosari:

- 3 kg
- 30 g zahăr,
- 300g ceapă albă,
- 2 kg roşii,
- 500m1 untdelemn,
- 2 foi de dafin,
- un vîrf de linguriţă piper măcinat,
- frunze de ţelină,
- sare.

Mod de preparare - Reteta tocana de gogosari:

Gogosarii, spălaţi şi şterşi, se coc la flacără, pe un grătar sau plită fierbinte, ca să li se pîrlească repede coaja, fără să se moaie miezul. Ceapa, tăiată în felii subţiri, se căleşte în tot untdelemnul, 10 minute, într-o cratiţă de 5—6 l, la foc mic, numai pînă cînd devine lucioasă, fără să se rumenească; apoi, cratiţa se ia de pe foc. Gogosarii se curăţă de coajă, cotoare şi seminţe cu cuţitul inoxidabil, fără apă şi se taie în felii de 1/2 cm; dacă vreunul este iute, se înlătură.
Roşiile spălate se taie în felii de 2 cm grosime.
Cînd toate sînt pregătite, se pun peste ceapă zahărul, foile de dafin, piperul, o lingură cu vîrf de frunze de ţelină tăiate mărunt, gogoşarii şi roşiile, amestecînd uşor, ca să fie repartizate uniform pe toată suprafaţa cratiţei şi se lasă să fiarbă încă 10 minute împreună; sare nu se mai pune.
Tocana se aşază, apoi, în borcane, care se vor  steriliza.
Tocana de gogosari se serveşte rece.
Secret: Ca sa se decojeasca mai usor, pe măsură ce se coc,gogosarii, se presară cu puţină sare fină pe toate părţile şi se aşază suprapuşi, într-o oală acoperită, lăsîndu-i 30 minute.
Reteta tocana de gogosari , Reteta tocana de gogosari , Reteta tocana de gogosari

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Retete populare